Düsseldorf, η Μεγάλη Έκπληξη

Είναι κάποιοι προορισμοί για τους οποίους δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Αυτοί είναι και οι προορισμοί όμως που συχνά μας διαψεύδουν, μας ενθουσιάζουν και κερδίζουν το θαυμασμό μας και την εκτίμησή μας! Μια τέτοια έκπληξη είναι και το Dusseldorf!!!
Πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στη Γερμανία, στις όχθες του Ρήνου, το Ντίσελντορφ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά, οικονομικά και εμπορικά κέντρα της χώρας. Πήρε τό όνομά του από τον ποταμό Ντίσελ και η ονομασία του σημαίνει “το χωριό του Ντίσελ”. Αποτελεί μια πόλη που συνδέθηκε με αρνητικές εικόνες λόγω του μεταπολεεμικού μεταναστευτικού ρεύματος όμως και την έκτη καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζεις, σύμφωνα με έρευνα της Mercer HR Consulting.

Είναι κάποιοι προορισμοί για τους οποίους δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Αυτοί είναι και οι προορισμοί όμως που συχνά μας διαψεύδουν, μας ενθουσιάζουν και κερδίζουν το θαυμασμό μας και την εκτίμησή μας! Μια τέτοια έκπληξη είναι και το Dusseldorf!!!
Πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στη Γερμανία, στις όχθες του Ρήνου, το Ντίσελντορφ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά, οικονομικά και εμπορικά κέντρα της χώρας. Πήρε τό όνομά του από τον ποταμό Ντίσελ και η ονομασία του σημαίνει “το χωριό του Ντίσελ”. Αποτελεί μια πόλη που συνδέθηκε με αρνητικές εικόνες λόγω του μεταπολεεμικού μεταναστευτικού ρεύματος όμως και την έκτη καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζεις, σύμφωνα με έρευνα της Mercer HR Consulting.

Ο επισκέπτης αντικρίζει μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των αρχών του αιώνα, που συνδυάζει art nouveau με τοπικά στοιχεία, και κάθετους κήπους στις προσόψεις των κτιρίων.

Το Ντίσελντορφ διαθέτει μια πανέμορφη παλιά πόλη, με πλακόστρωτα δρομάκια, μπαρόκ εκκλησίες και καταπράσινα πάρκα. Και στις όχθες του Ρήνου, πάρκα, ποδηλατόδρομοι και ανοιχτές πλατείες συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό για ατέλειωτους περίπατους. Επισκεφθέιτε σίγουρα την Παλιά πόλη.

Το κέντρο περπατιέται εύκολα. Θα συναντήσετε πολλά ποδήλτα πράγμα που δίνει στην πόλη μια αίσθηση Άμστερνταμ! Επίσης κάθε είδους συγκοινωνία δουλεύει ρολόι, για να σας πάει από την πλησιέστερη γειτονιά μέχρι το Παρίσι… Τραμς, λεωφορεία και τρένο καλύπτουν ένα δίκτυο 1400 χμ στην πόλη μεταφέροντάς σας όπου θέλετε εύκολα και γρήγορα.
Η βόλτα ξεκινά από το Altstadt, «το μεγαλύτερο σε μήκος μπαρ του κόσμου». Πέρα από αμέτρητα μπαρ διαθέτει μπυραρίες και εστιατόρια, ενώ προσφέρεται και για sightseeing. Η Marktplatz με το πανέμορφο δημαρχείο και το μπαρόκ άγαλμα του Jan Wellem, η επίσης μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ποιητής Heinrich Heine είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατά της.

Λίγο πιο πέρα, η Burgplatz είναι η πλατεία από όπου ξεκινά η Rheinuferpromenade, δηλαδή η περατζάδα στις όχθες του Ρήνου και αποτελεί μία από τις ωραιότερες πλατείες της Γερμανίας. Ακριβώς εδώ, ο ποταμός Ντίσελ που έδωσε στην πόλη το όνομά της συναντά το Ρήνο. Ο Schlossturm, ο επιβλητικός πύργος που κοσμεί την πλατεία, είναι ό,τι απέμεινε από το παλάτι που κτίσθηκε εδώ το 13ο αιώνα, αλλά καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1872. Ο περίτεχνος πεζόδρομοςακολουθεί παράκτια τον Ρήνο καταλήγοντας στο Media Harbor. Όταν ο καιρός είναι καλός –πράγμα που εδώ σημαίνει όταν δε βρέχει– θα δείτε τα παγκάκια του πεζόδρομου πλημμυρισμένα από κόσμο καθημερινές και Σαββατοκύριακα που διαβάζει βιβλία, πίνει μπύρα, συζητάει ή απλά απολαμβάνει, σιωπηλός, την απεραντοσύνη του ποταμού.

Περίπου στα μισά της διαδρομής, δύο μουσεία αξίζουν μία στάση: το Μουσείο Κινηματογράφου και το Μουσείο Κεραμικής, που βρίσκονται δίπλα δίπλα. Πολύ κοντά τους, ο εντυπωσιακός εκθεσιακός χώρος KIT φιλοξενεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκθέσεις μοντέρνας, κατά κύριο λόγο, τέχνης.
Το Media Harbor (Median Hafen), η μαρίνα πάνω από την οποία υψώνεται επιβλητικός ο Rheinturn, ή πύργος του Ρήνου, περιστοιχίζεται από μερικά εξαιρετικά δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, όπως τα κτίρια του Frank Gehry που θυμίζουν την σύγχρονη εκδοχή των κτιρίων του Gaudi που συναντάμε στην Βαρκελώνη. Ενδεικτικά 3 κτίριά του διαθέτουν 1600 παράθυρα!!!

Ο εντυπωσιακός πύργος, γνωστός και ως Πύργος των Τηλεπικοινωνιών, που κατασκευάστηκε το 1981 και υψώνεται στα 240,5 μέτρα πάνω από τα νερά του Ρήνου, κέρδισε μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες για το μεγαλύτερο στον κόσμο ψηφιακό ρολόι, που σχηματίζουν τα λαμπάκια στη μία πλευρά του. Στην κορυφή του, ένα εστιατόριο περιστρέφεται κατά 360 μοίρες κάθε ώρα, προσφέροντας πανοραμική θέα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της πόλης. Ακόμη κι αν δεν έχετε σκοπό να φάτε εδώ,αξίζει να ανεβείτε για να θαυμάσετε τη θέα.
Το Königsallee είναι ένα από τις πιο πολυτελείς λεωφόρους στην Ευρώπη για ψώνια. Ιστορική Παλιά πόλη για τις περισσότερες από 260 παμπ και εστιατόρια και πάνω που έχουν υποστεί ζύμωση μπύρα Altbier. Πανέμορφοι πεζόδρομοι, πνιγμένοι στο πράσινο και γέφυρες που ενώνουν τις 2 πλευρές.

Οι Stiftsplatz και Suitbertus δεν είναι μακριά από την Kaiserpfalz στην πόλη Kaiserswerth. Εξαιτίας της ήσυχης τοποθεσίας και των ιστορικών κτιρίων αποτελούν από τα πιο γραφικά και διάσημα σημεία. Πλήθος εστιατορίων και καφετεριών πάνω στην πλατεία περιμένουν τους επισκέπτες.
Το παλιότερο μουσείο του Ντίσελντορφ είναι το Stadtmuseum ή αλλιώς City Museum που σθμπεριλαμβάνει και ναυτικό μουσείο και εξιστορεί την εξέλιξη της πόλης από τα προϊστορικά χρόνια. Επίσης το Mahn und Gedenkstätte στην Παλιά Πόλη προσφέρει πληροφορίες για την εκτέλεση και την αντίσταση των κατοίκων στους Ναζί μεταξύ 1933 και 1945. Τα μουσεία αυτά ενδείκνυνται για τους λάτρεις της Ιστορίας.
Το 1856 κάποιοι εργάτες ανακάλυψαν έναν προϊστορικό σκελετό ενός ανθρώπου που αργότερα έγινε γνωστός ως ο άνθρωπος του Νεάτερνταλ. Το Neanderthal Museum παρουσιάζει την εξέλιξη του ανθρώπου και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του ακόμη και να αγγίξουν αρχαία αντικείμενα και υλικά που περιέχει.

Όσο για τους φυσιολάτρεις, το Benrath Schloss είναι σίγουρα ένα hotspot με το μπαρόκ παλάτι του και το απίστευτο πάρκο του (θεωρείται από τα καλύτερα στο είδος του), ενώ το Museum fur Naturkunde (Φυσικής Ιστορίας) επίσης είναι πολύ ενδιαφέρον. Μην χάσετε το Aquazoo και το Löbbecke Museum αφού περιέχουν πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας μέσα σε έναν χώρο άρτια αρχιτεκτονικά διαμορφωμένο. Μόλις 10 λεπτά από το κέντρο στο Hofgarten οι φυσιολάτρεις μπορούν να περιπλανηθούν μέσα στα δέντρα προκειμένου να θαυμάσουν γλυπτά από διάφορους πολιτισμούς πάνω σε ένα πράσινοι νησάκι.

Γνωρίζατε επίσης ότι η ιστορία του Ντίσελντορφ αναφορικά με το θέατρο πηγαίνει 400 χρόνια πίσω? Στο Theatermuseum μπορείτε να μάθετε για την πορεία αυτού του είδους τέχνης, ενώ πολύ κοντά υπάρχει καο το Goethe Museum όπου υπάρχουν 100 εκθέματα αφιερωμένα στη ζωή και το έργο του ποιητή.

Και επειδή το Ντίσελντορφ δεν είναι μόνο η πόλη της μπύρας Alt αλλά και η πόλη της μουστάρδας, το Μουσείο της Μουστάρδας περιμένει τους καλοφαγάδες που ταυτόχρονα τρέφουν και πολιτιστικές ανησυχίες.

Αν είστε από τους τύπους που γυρνάνε από τα ταξίδια γεμάτοι αναμνηστικά δωράκια για τους φίλους τότε στο Ντίσελντορφ μπορείτε να αναζητήσετε μοκροδωράκια που απεικονίζουν την πόλη, τα κτίρια του Gehry,
μπορείτε να αγοράσετε μικρογραφίες των παραδοσιακών Radschläger, Mostert (είδος παραδοσιακής μουστάρδας), Killepitsch που είναι ένα λικέρ με 42% αλκοόλ καθώς και AltBier.

Μετά από όλα αυτά, μιλάμε για πόλη ιδανική για city break: Το Ντίσελντορφ πανέμορφο, καταπράσινο,με πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, «μαζεμένο» γύρω από ένα ιστορικό κέντρο αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη που όλοι περιμένουμε στα ταξίδια μας…