NEW MASTERPLAN FOR THE OLD PORT OF PATRAS

 Πώς να γίνει θαλάσσιο πάρκο το παλιό λιμάνι της Πάτρας
Protagon TeamProtagon Team 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017, 15:20

Ανακοινώθηκαν οι λίστες των αρχιτεκτονικών έργων που έχουν επιλεγεί για να βραβευτούν στο φετινό Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (WAF), το οποίο θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Arena Berlin, στη Γερμανία, από 15-17 Νοεμβρίου.

Ανάμεσα στους φιναλίστ είναι και η ελληνική αρχιτεκτονική ομάδα «Office25Architects», που συμμετέχει στην κατηγορία Masterplanning – Future Projects με μια μελέτη ριζικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Πάτρας και ειδικά της περιοχής του παλιού λιμανιού από την Γούναρη έως και τον Άγιο Διονύσιο. Το σχέδιό τους προβλέπει έναν παραλιακό δρόμο – σερπαντίνα που θα αποτελεί συνέχεια της πόλης και τη δημιουργία ενός πάρκου με έντονο το στοιχείο του νερού, μέσα στο οποίο οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να περπατούν, να αθλούνται και να ψυχαγωγούνται (προβλέπεται η δημιουργία συναυλιακού χώρου, σινεμά και θεάτρου).

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (WAF) είναι εδώ και μια δεκαετία το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς για τη βιομηχανία της αρχιτεκτονικής που ολοκληρώνεται με την τελετή απονομής των αρχιτεκτονικών βραβείων. Υποβάλλονται για βράβευση έργα αρχιτεκτονικών γραφείων από όλο τον κόσμο, χωρισμένα σε περισσότερες από 30 κατηγορίες, και σε ένα από αυτά απονέμεται ο τίτλος του Καλύτερου Κτιρίου της Χρονιάς (World Building of the Year).

Το WAF πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Βαρκελώνη, ανάμεσα στους κριτές ήταν διάσημοι αρχιτέκτονες όπως η Ζάχα Χαντίντ και ο Ρόμπερτ Στερν και Καλύτερο Κτίριο της Χρονιάς αναδείχτηκε το οικονομικό πανεπιστήμιο Luigi Bocconi στο Μιλάνο. Το 2012 το φεστιβάλ μεταφέρθηκε στη Σιγκαπούρη και πέρσι έγινε για πρώτη φορά στο Βερολίνο. Ακόμη, από το 2011, διοργανώνεται ταυτόχρονα και το Inside Festival (Φεστιβάλ Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Design).  Μέσω του WAF, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν αναδειχτεί τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου διεθνώς και μερικά από τα πιο φιλόδοξα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ.

Πέρσι, το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό βραβείο δόθηκε στο υπόγειο Εθνικό Μουσείο της πόλης Szczecin (Στετίνο) στην Πολωνία. Το υπόγειο μουσείο, με τον τεράστιο δημόσιο χώρο στην οροφή του, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ρόμπερτ Κονιέτσνι (διευθύνει το γραφείο KWK Promes)

Φέτος, οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας, ανάμεσά τους και οι πιο επιδραστικοί αρχιτέκτονες του κόσμου, θα συναντηθούν και πάλι για ένα τριήμερο στα μέσα Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Στις 33 λίστες  των φιναλίστ συμμετέχουν περισσότερα από 400 αρχιτεκτονικά γραφεία από 68 χώρες και θα εκτεθούν 500 αρχιτεκτονικά πρότζεκτ, τα οποία έχουν προκριθεί. Οι 33 κατηγορίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κτίρια γραφείων, σχολείων, μουσείων, κατοικίες, εκκλησίες, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσια κτίρια, σταθμούς κ.α. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ένα ξενοδοχείο στο Βιετνάμ με «πράσινη» πρόσοψη καλυμμένη με φυτά, ένα οικιστικό συγκρότημα στην… Συρία αλλά και ένα μουσείο στην Παλαιστίνη.